ГРАД КАО ПОЗОРИШНА СЦЕНА - УРБАН ФЕСТ 2012
1.09.2012

Представе друге вечери "Урбан феста" - Међународног студентског фестивал позоришта, који по осми пут за редом, организује СКЦ Ниш и Академско позориште СКЦ-а, одржане су у Градској општини Палилула.  Прво су чланови Академско позориште СКЦ Ниш, на игралишту код гимназије „Светозар Марковић" одиграли представу ''ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР'', коју је режирао и адаптирао Марко Ђурић на текст Жан Ануја а затим су студенти глуме Факултета уметности Нови Пазар, департмана у Нишу, наступили са представом  „ДУПЛО ОГЛЕДАЛО'', у режији Кристине Брзић.

Фестивал је по традицији почео у Амфитеатру на кеју код Дома младих, у суботу 1.септембра представом ''БРЕВРОВИЗИЈА'', Академског позоришта „Бранко Крсмановић" Београд, ауторским пројектом Владимира Цвејића и гостујућом представом Позоришне група "6...7" Серес, Грчка,  ''ЛАКРДИЈАШИ'' рађена по тексту Нила Сајмона у режији Домна Кавакиду. Од понедељка, 3.септембра љубитељи позоришта моћи ће да виде Београдску трилогију, Биљане Србљановић, у режији Александра Михаиловића и ауторски пројекат студената прве  године ФДУ у Скопљу, Република Македонија и Досије Дугме, коју су  студенти прве године радили по познатој причи Рејмона Кеноа, у режији ванр.проф.МимиТаневске-Србиновске. У уторак, 04. септембрау општини Нишка Бања, на програму је представа Рутинска контрола по мотивима драме „СУС", текст: Бари Киф, режија: Бранко Перишић, Мирослав Савић, Милош Цветковић, студената ФУ Нови Пазар-департман у Нишу и представа Ми тако можемо до судњег дана, адаптација: (по Б. Пекићу) Бранислав Илић, режија: Новица Богдановић, ДИС театар, Бања Лука, Република Српска, БиХ. УРБАН фест се завршава доделом награда у среду, 05. септембра, у општини Црвени крст, представамаСан летње ноћи, текст: Вилијам Шекспир, режија: колективна ФУ Приштина-Звечан и Глумијада (представа ван конкуренције играће се у простору СКЦ-а у дворишту Универзитета у Бановини) текст: Нино Шкрабе, Тахер Мујичић, Борис Сенекер, режија: колективна, Драмски студио Гимназије из Прокупља.

Од 2011 промењена је концепција фестивала. „Урбан фест“ повезује цео град у једну позоришну сцену представљајући продукцију из Србије и Региона у пет фестивалских дана, на десет локација у свих пет градских општина. Све представе играју се на отвореном и отворене су и бесплатне за све посетиоце. Локације представа су занимљиви културно-историјска места или заборављени градски простори којима се на овај начин даје другачија и нова улога. Фестивал је такмичарског карактера и све представе се пре прихватања жирирају. Ове године, о најбољима, одлуку ће донети трочлани жири у саставу Бојана Георгијева, Божидар Димитријевић и Новица Богдановић.

http://youtu.be/0ut43oRw-qk